Szénhidrátcsökkentett fánk Dia Wellness -50 és Zero 6 csökkentett szénhidráttartalmú lisztekből, kókuszolajban sütve.
Ha nincs otthon Zero 6 liszted, készítheted teljes egészében -50 % lisztből. Én azért használtam a Zero 6-ot, hogy még tovább csökkentsem a diétás fánkom szénhidráttartalmát.
Nagyon finom, puha, foszlós tésztája lett a fánknak, teljes sikert aratott nemcsak a Családtagjaim, hanem a szomszédaim körében is, ugyanis Ők is kaptak belőle kóstolót.
Sajnos mivel a fánk úgy finom, ha olajban sül, így lesz klasszikus fánk íze, a zsírtartalma nem kevés, cserébe a szénhidráttartalmán sokat spórolsz.
Persze meg lehet próbálni kókuszolajjal lekenve sütőben sütni, de szerintem a sütőben kiszárad és élvezhetetlen lesz. (Lángosnál már kipróbáltam és sajnos és így történt….)

Szénhidrátcsökkentett fánk recept
Szénhidrátcsökkentett fánk hozzávalók (6 cm átmérőjű pohárral szaggatva kb. 20 db)
- 40 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 10 dkg Dia Wellness Zero-6 szénhidrátcsökkentett liszt (lehet helyette -50 %-osat is)
- 4 dl 1,5 %-os langyos tej vagy növényi tej
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 1 csg (7 g) instant élesztő (vagy 2 dkg friss)
- 1 db M-es méretű egész tojás + 2 tojássárgája
- kókuszolaj a sütéshez
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Elkészítése
- A csökkentett szénhidráttartalmú liszteket egy tálba tesszük.
- A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat/kókuszzsírt felolvasztva.
- A langyos tejet apránként hozzá adagolva elkezdjük robotgéppel dagasztani.
- Hozzáadjuk az egész tojást és a tojások sárgáit, majd fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle.
- A tálat folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre öntjük.
- A tészta tetejét is megszórjuk vékonyan szénhidrátcsökkentett liszttel és kb. 2-3 cm vékonyra nyújtjuk.
- Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott fánkszaggatóval/pohárral kiszaggatjuk a fánkokat.
-
Szénhidrátcsökkentett fánk sütésre várva - A kiszaggatott fánkokat felforrósított kókuszolajban kisütjük.
- Figyelni kell a kókuszolajra, hogy kellően forró legyen, de ne kezdjen el füstölni!
- Ha azt szeretnénk, hogy szalagosak legyenek a fánkjaink, akkor az egyik oldalát érdemes fedő alatt sütni.
- (Én az első párat így sütöttem, de utána már elfelejtettem rárakni a fedőt a többire 😀 )
-
Így lesz szalagos a szénhidrátcsökkentett fánk -
Sülnek a szénhidrátcsökkentett fánkok - A kisült szénhidrátcsökkentett fánkokat konyhai papírtörlővel borított tálcára szedjük.
- Tálaláskor megszórhatjuk porrá őrölt negyedannyi édesítővel, és kínálhatjuk házi cukormentes lekvárral.

100 g szénhidrátcsökkentett fánk átlagos tápértéke (a recept szerinti lisztmennyiséggel, a sütésnél felszívott kókuszolaj nélkül):
- 245 kcal,
- 15 g szénhidrát,
- 15 g fehérje,
- 11 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Reya
életmódváltó gasztroblogger