Szénhidrátcsökkentett almás pite recept

A nagymama szénhidrátcsökkentett almás pitéje

 

Szénhidrátcsökkentett almás pite készült a hétvégén nálunk Dia Wellness CH Mínusz lisztből.

Ez a szénhidrátcsökkentett liszt 85 %-kal csökkentett szénhidráttartalmú, így nagyon alacsony szénhidráttartalmú édességeket (és persze sósakat is) lehet belőle készíteni, ezért szeretem (na és persze azért, mert a Család sem veszi észre, hogy egészségeset eszik).

A story 🙂 : Anita kolléganőm egy hete teljes kiőrlésű almás pitét sütött otthon és ahogy mesélte, milyen jól sikerült, egész egyszerűen megkívántam.

Így hát muszáj voltam én is diétás almás pitét sütni, csak én a már említett, extrán diétás szénhidrátcsökkentett lisztből készítettem.

Szénhidrátcsökkentett almás pite recept

Szénhidrátcsökkentett almás pite recept

Szénhidrátcsökkentett almás pite hozzávalók

Hozzávalók az almás pite tésztájához (tepsiméret: 36*20 cm):

  • 30 dkg Dia Wellness CH Mínusz Liszt + 5 dkg a szóráshoz
  • 20 dkg hideg vaj vagy 15 dkg hideg kókuszzsír (én vajjal készítettem)
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 2 db M-es tojás + 1 db tojás a kenéshez
  • 5 g (kb. fél csomag) sütőpor (elhagyható, én kifelejtettem belőle és így is tökéletes lett)

Még több szénhidrátcsökkentett recept CH Mínusz Lisztből >>> CH Mínusz Receptek

Almás töltelék hozzávalók:

  • 1,5 kg alma (pucolva, magház nélkül ennyi a súlya)
  • 5 dkg vaj/kókuszzsír
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 15 g (1 evőkanál) őrölt fahéj

Szénhidrátcsökkentett almás pite recept Dia Wellness CH Mínusz lisztből

Szénhidrátcsökkentett almás pite elkészítése:

  1. A Dia Wellness lisztet, a negyedannyi édesítőt, és a sütőport aprítógépbe tesszük, majd rákockázzuk a hideg vajat/kókuszzsírt.
  2. Az aprítógépben egynemű tésztává dolgozzuk, majd a géppel beledolgozzuk a tojásokat.
  3. A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
  4. Amíg a tészta hűl, elkészítjük az almatölteléket: az almát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük az édesítőszerrel és a zsiradékon puhára pároljuk.
  5. Ha megpárolódott, hozzákeverjük az őrölt fahéjat, és kihűtjük.
  6. Ha kihűlt az almatöltelék, az almás pite tésztáját kivesszük a hűtőből és két egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
  7. Kevés lisztet alászórva mindkét tészta darabot átgyúrjuk (nem kell sokáig gyúrni, csak kicsit átnyomkodni) és kb. 1-2 cm vékony téglalapra kinyújtjuk.
  8. Az egyik kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük és villával sűrűn megszurkáljuk.
  9. Ez után rátesszük az almatölteléket és egyenletes vastagságban szétkenjük rajta.
  10. A másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
  11. 1 tojást enyhén felverünk és átkenjük vele az almás pite tetejét, majd villával megszurkáljuk.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen kb. fél óra alatt készre sütjük.
  13. A sütési idő sütőfüggő, az a lényeg, hogy az almás pite teteje szép aranybarna legyen, de ne égjen meg.
  14. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni és szórjuk meg eritrit porcukorral.

Még több szénhidrátcsökkentett édesség és süti receptet találsz ITT >>> Szénhidrátcsökkentett Édességek

100 g szénhidrátcsökkentett almás pite tápértéke (vajjal készítve):

  • 170 kcal,
  • 11 g (lassú) szénhidrát,
  • 6,4 fehérje,
  • 12 g zsír

Csak összehasonlításként 100 g hagyományos almás pite tápértéke (vajjal, kristálycukorral és fehér liszttel készítve):

  • 236 kcal,
  • 36 g (gyors) szénhidrát,
  • 2,4 fehérje,
  • 9,4 g zsír

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

diétás gasztroblogger

Print Friendly, PDF & Email
Tetszett? Oszd meg!
error0

Leave a Comment

error: Content is protected !!