Szénhidrátcsökkentett pogácsa sok sajttal, de kevesebb szénhidráttal a hagyományoshoz képest.
A sajtos pogácsát mindenki szereti reggelire, egy leves után vagy vendégvárónak, de tény, hogy a hagyományos pogácsa zsíros és magas a szénhidráttartalma.
Ez a diétás sajtos pogácsa viszont alacsonyabb szénhidrát és zsírtartalmú, mintha hagyományos recept alapján készült volna.
Sima liszt helyett Dia Wellness Sütőlisztet és Zéró 6-ot használtam, zsíros tejföl helyett pedig zsírszegény natúr joghurtot (20 %-os helyett 3,5 %-osat, nagy különbség!). Tovább csökkenti a zsírtartalmat, hogy a tésztába nem tettem tojássárgáját, ami egyébként puhábbá, foszlósabbá tette volna a pogit, de szem előtt tartottam, hogy mégiscsak alakbarát sajtos pogácsa a cél.
Aggodalomra semmi ok, így is nagyon finom, puha lett!
Nem mondom, hogy nem lehetett volna még tovább csökkenteni a szénhidráttartalmát, például DW 50 %-os lisztkeverékkel, de mivel vendégségbe készült tutira akartam menni mind állagban, mind pedig ízben.
A vendégségben aztán én is ettem belőle néhány szemet, ennyi pont elég is volt.
A hónapok óta tartó pogácsaéhségem megszűnt, legközelebb kb. fél-egy év múlva szánom rá újra magamat a sütésére (hacsak nem szól közbe ismét valamilyen vendégség).
Szénhidrátcsökkentett pogácsa recept
Szénhidrátcsökkentett pogácsa hozzávalók:
- 35 dkg Dia Wellness sütőliszt + 2 dkg a szóráshoz
- 15 dkg Dia Wellness Zéró 6 lisztkeverék
- 18 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 27 dkg zsírszegény natúr joghurt
- 2 dkg só
- 1 dl 1,5 %-os tej (növényi tejjel helyettesíthető)
- 1 csg (7 g) instant élesztő
- 1 db tojás a kenéshez
- 3*5 dkg reszelt light trappista sajt (2*5 dkg a hajtogatáshoz, 5 dkg a a tetejére)
Elkészítése:
- Egy tálba tesszük a liszteket, a vajat/margarint, a natúr joghurtot, a sót, az élesztőt és a tejet (ügyelve, hogy a só és az élesztő ne kerüljön közvetlenül egymás mellé).
- A hozzávalókat robotgép dagasztó karjával egynemű tésztává összedolgozzuk (nem kell fényesre dagasztani, csak a lényeg, hogy egy nagy tésztagombóc legyen belőle, amiben az összes hozzávaló egyformán oszlik el).
- Az így összegyúrt tésztát egy konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát enyhén meglisztezett felületen kb. 2 cm vékonyra nyújtjuk és megszórjuk 5 dkg light reszelt sajttal, majd egyszerűen feltekerjük és letakarva további 15 percig pihentetjük.
- Az újabb pihentetési idő után ismét kinyújtjuk, majd sajttal megszórjuk a tésztát és újra feltekerjük, letakarva 15 percig ismét pihentetjük.
- A pihentetés után a tésztát 3 cm vékonyra kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kb. 3-4 cm távolságra egymástól.
- A tojást villával felverjük, majd mindegyik pogácsa tetejét megkenjük és csipetnyi reszelt light trappista sajtot teszünk rájuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha a tetején a sajt aranysárgára sült).
100 g szénhidrátcsökkentett pogácsa átlagos tápértéke:
- 271 kcal,
- 18 g szénhidrát,
- 14 g fehérje,
- 14 g zsír.
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett liszt, beszerezhető ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Hungary Kft. támogatta.)