Rákóczi túrós diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből, cukor nélkül!
A diétás Rákóczi túrós az egyik legfinomabb hagyományos magyar túrós sütemény, amit nagyon könnyű diétásan elkészíteni.
A túró és a tojásfehérje hab magas fehérjetartalma miatt tökéletes alap ahhoz, hogy egy szénhidrátcsökkentett sütit hozzunk össze!
Ráadásul most a legalacsonyabb szénhidráttartalmú Dia Wellness CH Minusz lisztből készítettem el, így nemcsak cukormentes, hanem valóban szénhidrátszegény is lett a végeredmény!
Azon kívül pedig, hogy cukormentes és szénhidrátcsökkentett, nagyon finom is, egyáltalán nem száraz, az eredetire megszólalásig hasonló ízű, állagű diétás süti! 🙂

Rákóczi túrós diétásan recept
Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez, 24 szelethez):
A Rákóczi túrós tésztájához:
- 20 dkg Dia Wellness CH Mínusz liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 6 g (fél csomag) sütőpor
- 3 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 5 dkg 1,5 %-os zsírszegény natúr joghurt (lehet magasabb zsírtartalmúval is készíteni, de 1,5 %-ossal diétásabb!)
- 2 db M-es tojássárgája
- 0,5 dl víz
A túrótöltelékhez:
- 0,5 kg zsírszegény tehéntúró
- 2,5 dkg Dia Wellness panírmorzsa
- 2 db M-es tojássárgája
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 1 kezeletlen bio citrom héja lereszelve
- 1 evőkanál vanília aroma
A Rákóczi túrós tojáshabjához:
- 4 db M-es tojásfehérje
- 5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- pár csepp frissen facsart citromlé (nem lesz citrom íze, de kell ahhoz, hogy sütés után ne essen össze a hab)
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
A Rákóczi túrós diétásan elkészítése:
- A tészta száraz hozzávalóit (CH Mínusz liszt, édesítőszerek, sütőpor) egy tálban összekeverjük, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk.
- A tojássárgáját és a natúr joghurtot hozzáadva egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- (Én aprítógépbe szoktam dobálni az összes hozzávalót és néhány pillanat alatt összeállítom a tésztát.)
- A tésztát 1 cm vékonyra nyújtjuk, és tepsibe tesszük, majd villával több helyen megszurkáljuk.
- A tepsit nem kell kizsírozni, és sütőpapír se kell alá, mert a tésztában lévő zsiradék elég ahhoz, hogy ne ragadjon le!
- Amíg elkészül a túrótöltelék, berakjuk a hűtőbe.
- A túrótöltelékhez egy tálba tesszük a túrót, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a szénhidrátcsökkentett panírmorzsát és az édesítőszert, majd robotgéppel összekeverjük.
- A kész túrótölteléket a hűtőből kivett tésztán egyenletesen eloszlatjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük (akkor jó, ha a tészta aranybarna színű és a túró felülete sem fénylik már).
- Ha megsült, kivesszük a sütőből és a sütő hőfokát levesszük 150 fokra.
- A tojáshabhoz a 4 tojásfehérjéhez adjuk a citromlevet és az édesítőszer felét, majd elkezdjük felverni.
- Amikor kezd habos lenni, hozzáadjuk az édesítőszer másik felét is és kemény habbá verjük (amikor már mintát hagy a habban a habverő, akkor biztos, hogy jó!).
- A kész tojáshabot egyenletesen eloszlatjuk a túrós rétegen (habzsákkal csíkokat vagy habcsókokat is tudunk készíteni, de úgy is jó, ha egyszerűen csak szétkenjük rajta egy késsel a habot).
- A tojáshabbal bevont diétás Rákóczi túróst visszarakjuk az időközben 150 fokra hűlt sütőbe és 10 perc alatt megszárítjuk rajta a habot (érdemes figyelni rá, akkor jó, ha elkezd barnulni a tojáshab).

100 gramm diétás Rákóczi túrós átlagos tápértéke (a készétel súlya alapján számolva):
- 242 kcal,
- 6 g szénhidrát,
- 18 g fehérje,
- 15 g zsír.
1 szelet diétás Rákóczi túrós átlagos tápértéke (a készétel súlya alapján számolva, 24 egyforma szelet esetén):
- 97 kcal,
- 2 g szénhidrát,
- 7 g fehérje,
- 6 g zsír.
Még több diétás sütemény receptet találsz itt >>> Szénhidrátcsökkentett Süti Receptek
Még több diétás túrós sütemény receptet találsz ITT >>> Diétás Túrós Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger