Szénhidrátcsökkentett mézeskalács pihentetés nélkül, Dia Wellness CH Mínusz szénhidrátcsökkentett lisztből.
Évek óta használom ezt a mézeskalács receptet, és eddig bármilyen lisztből készítettem, mindegyik 100 %-os lett (nyilván a lisztek tulajdonságait figyelembe véve alakítottam a többi hozzávaló arányait).
Kivétel nélkül imádtuk (én és a nem diétázó családtagjaim is), hogy nem kell pihentetni és sütés után sem kemény, nem kell puhulnia, közvetlenül a sütés után már ehető is.
Egy titka van…. Sajnos a méz az kell bele. Próbáltam már korábban méz nélküli mézeskalácsot sütni, de sajnos a kompromisszumkészségem ellenére sem tudtam megbarátkozni vele.
Emiatt most kipróbáltam a Dia Wellness Maci Sweet mézpótlót, ami bár méz alapú, édesítőszerrel és rostokkal dúsított, így alacsonyabb (a címkéje szerint 50 g/100 g) és lassabban felszívódó a szénhidráttartalma, mint a hagyományos méznek (81 g/100 g).
Azért, hogy a mézpótló szénhidráttartalmát kompenzáljam, CH Mínusz lisztből készítettem a szénhidrátcsökkentett mézeskalácsot.
Ez egy 85 %-kal csökkentett szénhidráttartalmú liszt, aminek 100 grammjában csupán 11 g szénhidrát van és nagyon jól lehet használni a nyújtható tésztákhoz.
Így ez a hagyományos, ámde cukormentes karácsonyi sütemény most is tökéletes lett, még meg sem írókáztam a diétás mézeskalácsokat, az amúgy szénhidrátcsökkentett sütiket nem kedvelő Kislányom többet elmajszolt belőle.

Szénhidrátcsökkentett mézeskalács recept
Hozzávalók egy nagy tálca szénhidrátcsökkentett mézeskalácshoz:
- 0,5 kg Dia Wellness CH Mínusz szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 20 dkg Dia Wellness mézpótló
- 12 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 2 db M-es tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 0,5 dl víz
- 1 dkg szódabikarbóna
- 1 dkg mézeskalács fűszerkeverék
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Szénhidrátcsökkentett mézeskalács tészta készítése:
- A szénhidrátcsökkentett lisztet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket tálba tesszük és elkeverjük.
- A fűszeres liszt közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a vajat/kókuszzsírt.
- A méz helyettesítőt egy kis lábasban összeforraljuk az édesítőszerrel és a tál közepén lévő zsiradékra öntjük.
- Egy fakanállal elkezdjük összekeverni a forró mézes masszát a zsiradékkal addig, amíg a zsiradék teljesen el nem olvad, majd a mézes vajas masszát középről kifelé haladva összedolgozzuk a fűszeres liszttel.
- Ekkor hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd egynemű tésztává gyúrjuk (nem azonnal áll össze, jó 5 percig gyurmázni kell).
- Az összegyúrt mézeskalács tésztát két egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen mindegyiket kb. 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat szúrunk ki belőlük.
- A kiszúrt mézeskalács formákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egy kevés helyet hagyjunk a mézeskalácsok között, hogy ne süljenek össze!).
- 1 tojást villával felverünk, majd ecsettel megkenjük a mézeskalácsok tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben 6 perc alatt (amíg kicsit megnő a mézeskalács és megbarnul a teteje) készre sütjük.
Még több szénhidrátcsökkentett recept CH Mínusz Lisztből >>> CH Mínusz Receptek
Még több szénhidrátcsökkentett édesség receptet találsz ITT >>> Szénhidrátcsökkentett Édességek
Kedvenc süteményed szénhidrátcsökkentett receptje ITT >>> Szénhidrátcsökkentett süti receptek
100 g szénhidrátcsökkentett mézeskalács átlagos tápértéke (vajjal, cukormáz nélkül):
- 215 kcal,
- 11 g szénhidrát,
- 14 g fehérje,
- 11 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Reya
életmódváltó gasztroblogger