Szénhidrátcsökkentett mézeskalács recept

Azonnal puha szénhidrátcsökkentett mézeskalács – CSAK 11 g CH!

 

Szénhidrátcsökkentett mézeskalács pihentetés nélkül, Dia Wellness CH Mínusz szénhidrátcsökkentett lisztből.

Évek óta használom ezt a mézeskalács receptet, és eddig bármilyen lisztből készítettem, mindegyik 100 %-os lett (nyilván a lisztek tulajdonságait figyelembe véve alakítottam a többi hozzávaló arányait).

Kivétel nélkül imádtuk (én és a nem diétázó családtagjaim is), hogy nem kell pihentetni és sütés után sem kemény, nem kell puhulnia, közvetlenül a sütés után már ehető is.

Egy titka van…. Sajnos a méz az kell bele. Próbáltam már korábban méz nélküli mézeskalácsot sütni, de sajnos a kompromisszumkészségem ellenére sem tudtam megbarátkozni vele.

Emiatt most kipróbáltam a Dia Wellness Maci Sweet mézpótlót, ami bár méz alapú, édesítőszerrel és rostokkal dúsított, így alacsonyabb (a címkéje szerint 50 g/100 g) és lassabban felszívódó a szénhidráttartalma, mint a hagyományos méznek (81 g/100 g).

Azért, hogy a mézpótló szénhidráttartalmát kompenzáljam, CH Mínusz lisztből készítettem a szénhidrátcsökkentett mézeskalácsot.

Ez egy 85 %-kal csökkentett szénhidráttartalmú liszt, aminek 100 grammjában csupán 11 g szénhidrát van és nagyon jól lehet használni a nyújtható tésztákhoz.

Így ez a hagyományos, ámde cukormentes karácsonyi sütemény most is tökéletes lett, még meg sem írókáztam a diétás mézeskalácsokat, az amúgy szénhidrátcsökkentett sütiket nem kedvelő Kislányom többet elmajszolt belőle.

Szénhidrátcsökkentett mézeskalács recept
Frissen sült szénhidrátcsökkentett mézeskalács

Szénhidrátcsökkentett mézeskalács recept

Hozzávalók egy nagy tálca szénhidrátcsökkentett mézeskalácshoz:

  • 0,5 kg Dia Wellness CH Mínusz szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
  • 20 dkg Dia Wellness mézpótló
  • 12 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • 2 db M-es tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 0,5 dl víz
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 1 dkg mézeskalács fűszerkeverék

Szénhidrátcsökkentett mézeskalács tészta készítése:

  1. A szénhidrátcsökkentett lisztet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket tálba tesszük és elkeverjük.
  2. A fűszeres liszt közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a vajat/kókuszzsírt.
  3. A méz helyettesítőt egy kis lábasban összeforraljuk az édesítőszerrel és a tál közepén lévő zsiradékra öntjük.
  4. Egy fakanállal elkezdjük összekeverni a forró mézes masszát a zsiradékkal addig, amíg a zsiradék teljesen el nem olvad, majd a mézes vajas masszát középről kifelé haladva összedolgozzuk a fűszeres liszttel.
  5. Ekkor hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd egynemű tésztává gyúrjuk (nem azonnal áll össze, jó 5 percig gyurmázni kell).
  6. Az összegyúrt mézeskalács tésztát két egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen mindegyiket kb. 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat szúrunk ki belőlük.
  7. A kiszúrt mézeskalács formákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egy kevés helyet hagyjunk a mézeskalácsok között, hogy ne süljenek össze!).
  8. 1 tojást villával felverünk, majd ecsettel megkenjük a mézeskalácsok tetejét.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 6 perc alatt (amíg kicsit megnő a mézeskalács és megbarnul a teteje) készre sütjük.

Még több szénhidrátcsökkentett recept CH Mínusz Lisztből >>> CH Mínusz Receptek

Még több szénhidrátcsökkentett édesség receptet találsz ITT >>> Szénhidrátcsökkentett Édességek

Kedvenc süteményed szénhidrátcsökkentett receptje ITT >>> Szénhidrátcsökkentett süti receptek

100 g szénhidrátcsökkentett mézeskalács átlagos tápértéke (vajjal, cukormáz nélkül):

  • 215 kcal,
  • 11 g szénhidrát,
  • 14 g fehérje,
  • 11 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

életmódváltó gasztroblogger

Print Friendly, PDF & Email
Tetszett? Oszd meg!
error0

Leave a Comment

error: Content is protected !!