Diétás túrós batyu (túrós táska, túrós bukta, túrós bugyor) szénhidrátcsökkentett kelt tésztából.
Számomra ez a legfinomabb túrós batyu, anyukám is pont így készíti, csak Ő hagyományosan, fehér lisztből (és nálunk túrós táskának hívják 😉 ).
Annak ellenére, hogy nagyon szeretem és nagyon jól is passzol a diétás túrós sütikhez a mazsola, a magas és gyorsan felszívódó a szénhidráttartalma miatt inkább kihagytam belőle.
Én soha nem szoktam megszórni a túrós batyu tetejét porcukor helyettesítővel, de ha Te szeretnéd, természetesen azt is lehet. 🙂
Ugyanebből a tésztából készíthetsz puha Dia Wellness kakaós csigát is.

Diétás túrós batyu recept
Diétás túrós batyu hozzávalók (24 db-hoz):
Diétás túrós batyu kelt tésztájához:
- 0,5 kg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g instant)
- 5 dkg olvasztott vaj (vagy kókuszzsír)
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 4 dl 1,5 %-os langyos tej (vagy növényi tej vagy langyos víz)
- 1 tojás a kenéshez
Tűrós batyu töltelék hozzávalók:
- 0,5 kg zsírszegény túró
- 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 1 rúd vanília kikapart magja/vanília aroma vagy vaníliás negyedannyi édesítő
- 1 db tojás
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Diétás túrós batyu készítése
- A tészta hozzávalóiból diétás kelt tésztát készítünk: a szénhidrátcsökkentett lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a kenéshez szükséges tojás kivételével sima felületű, fényes, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
- Az alaposan kidagasztott tésztát folpackkal légmentesen letakarjuk és meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát kb. 1-2 cm vékony, lehetőleg szabályos téglalap alakúra nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát 24 kb. egyforma négyzetre vágjuk.
- A cukormentes túrótöltelék hozzávalóit összekeverjük és egyenlően elosztjuk a tésztadarabokon.
- A megtöltött tésztadarabok két szemben lévő sarkát széthúzzuk, majd a töltelék közepébe benyomjuk, majd a másik két szemben lévő sarokkal ugyanezt tesszük.
- A megtöltött túrós batyukat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy maradjon 4-5 cm hely két batyu között (nehogy összesüljenek).
- Mindegyik túrós batyu tetejét megkenjük felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még több szénhidrátcsökkentett recept Dia Wellness -50 % Lisztből >>> Dia Wellness 50 Liszt Receptek
Még több szénhidrátcsökkentett péksütemény receptet, diétás reggeli ötletet találsz ITT >>> Szénhidrátcsökkentett Péksütemények
Még több diétás túrós sütemény receptet találsz ITT >>> Diétás Túrós Receptek
100 g szénhidrátcsökkentett túrós batyu átlagos tápértéke:
- 265 kcal,
- 19 g szénhidrát,
- 20 g fehérje,
- 10 g zsír.
1 db túrós batyu átlagos tápértéke:
- 122 kcal,
- 9 g szénhidrát,
- 9 g fehérje,
- 4 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Reya
életmódváltó gasztroblogger
Tetszett? Oszd meg!