Szénhidrátcsökkentett sajttorta a lehetőségekhez képest csökkentett zsírtartalommal, cukor nélkül, édesítőszerrel.
Már nagyon régóta terveztem, hogy készítek egy ilyen diétás sajttortát, de mivel még hagyományos alapanyagokból sem készítettem el ezt a cukormentes tortát, kénytelen voltam keresni egy bevált receptet, amit átalakíthatok alakbarát verzióra..
Így esett a választásom Fördős Zé bevált sajttorta receptjére (link a recept végén).
Maga a sajttorta összeállítása nem igényel különösebb konyhai rutint, de a sütési és a pihentetési idők miatt viszont számolj azzal, hogy kb. 2,5-3 órát is igénybe vesz az elkészítése.
Szénhidrátcsökkentett sajttorta recept
Szénhidrátcsökkentett sajttorta hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához:
A sajttorta alapjához:
- 25 dkg Dia Wellness vaníliás kekszmorzsa
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1,5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítőszer
A sajtkrémhez
- 0,5 kg (vagy 2×25 dkg) light mascarpone
- 25 dkg tejföl vagy natúr görög joghurt (tápérték szempontjából nincs nagy jelentősége ; én most 20 %-os tejfölt használtam)
- 6 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 teáskanál vanília aroma
- 200 ml tejszín
- 2 db tojás
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 25 g Dia Wellness főzős vaníliás pudingpor
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett termékek (liszt, édesítő, darált keksz, pudingpor, kókuszolaj…stb.) beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Szénhidrátcsökkentett sajttorta készítése:
- A diétás darált kekszet (kekszmorzsát) összekeverjük az olvasztott vajjal és az édesítővel, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy 2 cm-es pereme legyen mindenhol.
- Hűtőbe tesszük.
- (Érdemes a tortaforma oldalához és az aljához külön -külön levágni egy csíkot, illetve egy kör alakot a sütőpapírból és úgy kibélelni, így a kész torta oldala nem lesz gyűrött mintájú.)
- A krémhez a light mascarponét, a tejfölt, az édesítőszert, a vanília aromát és a tejszínt egy tálba tesszük és habosra keverjük.
- A krémbe belekeverjük a tojást, a citromlevet és a diétás pudingport.
- A tortaforma alsó peremét alufóliával körbecsomagoljuk, mert sütés közben az olvadt margarint picit ki fog folyni belőle.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük.
- 30 perc sütés után lejjebb vesszük a sütőt 150 fokra és további fél órát sütjük.
- Ez után a sütőt kikapcsoljuk, és a sajttortát csukott sütőajtónál még 1 órán át bent hagyjuk.
- Az 1 óra letelte után a teljes kihűlésig hűtőbe rakjuk.
- A teljesen kihűlt cukormentes cheesecake-et cukormentes öntettel (nálam Dia Wellness eperöntet) és gyümölcsdarabokkal tálaljuk (el is hagyható).
- Öntettől függően készülhet epres sajttorta (mint nálam), málnás sajttorta, áfonyás sajttorta, karamellás sajttorta…stb.
100 g diétás sajttorta átlagos tápértéke (20 %-os tejföllel):
- 278 kcal (natúr görög joghurttal csak 266 kcal),
- 9,6 g szénhidrát (natúr görög joghurttal 9,9 g CH),
- 5,6 g fehérje,
- 24,7 g zsír (natúr görög joghurttal 23,1 g zsír).
Még több szénhidrátcsökkentett süti és édesség receptet találsz ITT >>> Szénhidrátcsökkentett Sütemények
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Hungary Kft. támogatta.)