Diétás aranygaluska Dia Wellness -50 % -kal csökkentett szénhidráttartalmú lisztből, cukor helyett édesítőszerrel és diétás vaníliapudingból készült sodóval.
Ez a diétás aranygaluska diétásan kb. 60 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mintha hagyományosan, fehér lisztből, cukorral készítetted volna!

Diétás aranygaluska recept
Hozzávalók a diétás aranygaluskához:
- 0,5 kg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
- 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g instant)
- 5 dkg olvasztott vaj (vagy kókuszzsír) a tésztába + 5 dkg a kenéshez
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő a tésztába + 4 dkg a darált dióba
- 4 dl 1,5 %-os langyos tej (vagy növényi tej vagy langyos víz)
- 10 dkg darált dió
- 1 tojás a kenéshez
Diétás aranygaluska készítése
- A tészta hozzávalóiból diétás kelt tésztát készítünk: a szénhidrátcsökkentett lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a kenéshez szükséges tojás kivételével sima felületű, fényes, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
- Az alaposan kidagasztott tésztát folpackkal légmentesen letakarjuk és meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre borítjuk és nyújtófával kb. 2 cm vékonyra kinyújtjuk.
- Pogácsa szaggatóval galuskákat szaggatunk belőle.
- A kiszaggatott galuskákat egy tepsibe tesszük és vékonyan lekenjük olvasztott vajjal/kókuszzsírral.
-
A kiszaggatott diétás aranygaluskát megkenjük vajjal - A vajjal megkent galuskákat megszórjuk az édesítőszeres darált dióval, majd egy lapátkanál segítségével átforgatjuk, hogy mindenhová jusson a dióból.
-
Az aranygaluskát megszórjuk darált dióval -
A darált dióval megszórt aranygaluskát átkeverjük, hogy mindenhol egyformán érje a dió - A vajas diós galuskákat egy ecset segítségével lekenjük felvert tojással.
-
A tetejét megkenjük felvert tojással - 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Akkor jó,ha már aranybarnára pirult a diétás aranygaluska teteje.

Cukormentes vaníliasodó készítése diétás aranygaluskához
A vaníliasodót most Dia Wellness pudingporból készítettem: 15 dkg Dia Wellness főzős vanília pudingport simára kevertem 1 liter 1,5 %-os tejjel, majd mártás sűrűségűre főztem.
A diétás aranygaluskát a meleg vaníliasodóval tálaltam.

100 g diétás aranygaluska átlagos tápértéke (vaníliasodó nélkül):
- 272 kcal (fehér liszttel és kristálycukorral 302 kcal lenne),
- 17 g szénhidrát (fehér liszttel és kristálycukorral 47 g lenne),
- 14 g fehérje,
- 15 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Reya
életmódváltó gasztroblogger